Salvier
Salvie stammer fra de varmere himmelstrøg, hvor de står på skrænter som små buske. I Danmark bliver de fra 30-100 cm høje alt afhængig af sort eller art. Placer dem i krukke, i staudebedet eller i krydderurtehaven. Mange salvier er yderst aromatiske. Dufter dejligt ved berøring. Kryddersalvier er nøjsomme flerårige halvbuske, som godt kan lide en lidt kalkholdig sandet jord, der ikke må være for våd. Frugtduftende salvier er mere eksotiske vækster, der gerne vil have næringsrig jord, men stadigvæk godt med dræn. En del af disse arter tåler ikke frost og dyrkes som etårige. Jo mere sol og varme de får, jo mere aromatiske og blomstrende bliver de.
Sydeuropæerne bruger meget salvie i deres mad bl.a. sammen med ost og smør samt svine-, fåre-, lamme- og kalvekød. Som krydderurt er den yderst delikat, hvis man lærer at bruge den med måde. Og så er det en af de skønneste krydderurter til pryd i haven.
Vær opmærksom på, at Salvia officinalissorterne indeholder stoffet thujon, som er sundhedsskadeligt. Derfor anbefales gravide og ammende at indtage disse sorter med måde. Ved almindelig brug af få blade i varme retter er det dog ikke et problem. De mest restriktive siger: salviete 1 gang dagligt i 2 uger, så holder man en pause. Andre er dog langt mindre strikse. Der er desværre få undersøgelser omkring emnet.