Økologisk dyrkning og
afprøvning er vigtig!
Vi afprøver alle drivhussorterne i vores 'forstørrede hobbydrivhus'.
Sorterne skal vise, at de kan trives uden varme, uden kunstigt lys og uden sprøjtning. De bliver dyrket i jord, smagen er i centrum, og der skal selvfølgelig være et rimeligt udbytte. Hvert år registrerer vi flere hundrede forkellige sorters egenskaber under disse forhold. Efter 10 år har vi afprøvet cirka 1000 chilisorter, cirka 1000 tomatsorter m.m. og har kasseret mange! Tit er det smagen, der skuffer. Chilisorter f.eks. skal vise, at de kan nå at modne.
Derfor har vi bl.a. en særlig variant af Jalapeno (verdens mest udbredte chilisort!), der hedder Jalapeno Early. Den kan nå at modne her i det kolde nord. Vi benytter biologisk bekæmpelse i gartneriet hele sæsonen.
Vi har også afprøvet mange gamle sorter med fantastisk gode egenskaber. Bl.a. Brandywine, bøftomaten. En sort fra 1885 og stadigvæk kåret som den bedste bøftomat i USA nogensinde! Den er blot ret tyndskallet, så en kommerciel produktion er umulig, men hobbyavlerne skal selvfølgelig prøve den!
Hvilke sorter egner sig til udendørsbrug, hvilke til krukke, hvordan er væksten i et hobbydrivhus? Spørgsmål vi kan svare på, fordi vi afprøver planterne under forskellige forhold, så brug vores erfaring. Gartneriet har i dag 3 fastansatte gartnere plus flere sæsonansatte. Gartnerne har hver deres specialviden, så bare spørg løs. De seneste år har vi arbejdet rigtig meget med krydderurter, hvilket har resulteret i et kæmpe udvalg og en stor bog: 'Krydderurter, Bogen for urteelskere', så vi alle bliver klogere. I arbejdet med urterne har vi virkelig forsøgt at knytte dyrkning, valg af sorter og anvendelse sammen. Vi skal både vide hvilke vækstbetingelser, planterne trives bedst med og kunne vejlede om anvendelsesmuligheder i mad.