Chili opskrifter

Hvert år holder vi en stor smagedag på Gartneri Toftegaard. Flere hundrede mennesker deltager til stor glæde for os. Der serveres spændende smagsprøver på chiliretter til inspiration. (Derudover er der mange opskrifter i 'Den lille stærke om chili', bogen skrevet fra Gartneri Toftegaard)

Pico de Gallo

 

Til 4 personer

Ingredienser:

1 løg

4 tomater (f.eks. blanede farver)

½ agurk

1 kaktus frugt ( kan erstattes af mango)

1 chili

1 lime

1 håndfuld koriander

Salt

Peber

 

Tilberedning:

Skær alle grøntsagerne, frugter uf og hak krydderurterne fint. Put det hele i en skål. Pres lime henover og smag til med salt og peber. Bland det hele godt sammen og ’Pico de gallo’ er klar til servering!

 

Indisk gastronomi

I år havde vi fornøjelsen at byde på indisk mad:

Indisk Gastronomis Smagedagsmenu!

v. Abdul Jabbar Khan, www.indiskgastronomi.dk

Mughlai Kavab - Krydrede oksefarsbøffer

500 g. oksefars 10-12% fedt/eller lammefars

1 finthakket løg

2 fed finthakket hvidløg

3 cm. finthakket frisk ingefær

ca. ½ friskhakket chili

1 spsk. stødt koriander

½ tsk. stødt gurkemeje

1 tsk. salt

1 æg

½ bundt frisk grofthakket koriander

1. Kødet blandes til en fast masse med de øvrige ingredienser. Formes til små aflange kødboller.

2. Steges i rapsolie ca. 5-6 min. Ryst panden så de bevarer den runde facon.

 

Aloo Methi - Kartofler med frisk bukkehorn

1 tsk. bukkehornsfrø

500 g. kartofler skåret i ca. 2x2 cm. tern

2 fed hvidløg, fint hakket

1 lille løg, fint hakket

2 cm. ingefær, fint hakket

3-4 grofthakkede tomater

Salt

2 spsk. olie

1. Kog kartoflerne knap møre.

2. Svits bukkehornsfrøene i olie til de bliver let gyldne (pas på det går hurtigt, - de må ikke blive brune). Tilsæt herefter løgene og brun til de er gyldenbrune. Tilsæt hvidløg og ingefær og brun videre i ca. 2 min.

3. Tilsæt tomater, brun videre indtil væsken er fordampet.

4. Tilsæt kartofler, bland hurtigt rundt og smag til med salt.

 

Raita - Fyldig yoghurtsalat

½ l græsk yoghurt 2%

½ - ¾ tsk. salt

2 fed finthakket hvidløg

(1 frisk finthakket chili – efter behag)

½ agurk uden kærner, skåret i tern

½ bundt frisk mynte - hakket

½ bundt frisk koriander - hakket

1. Rør yoghurten sammen med salt. Vend de øvrige ingredienser i og smag til.

 

Masoor Ki Dal - Grønne linser

200 g. grønne linser

Vand

1 tsk. spidskommen, hele

1 stort løg, fint hakket

3 fed hvidløg, fint hakket

2 cm. frisk ingefær, fint hakket

1 ½ tsk. koriander, stødt

½ tsk. gurkemeje, stødt

½ tsk. chilipulver

½ dl. koldt vand

2 spsk. olie

4 tomater, grofthakkede

Salt

1. Skyl linserne og dryp dem af. Hæld dem i en gryde. Tilsæt vand, så det står 2 cm. over linserne. Bring til kogepunktet og skru omgående ned. Lad simre under låg i ca. 15 min.

2. Opvarm olien i tykbundet gryde, hæld spidskommen i og brun til de er mørkebrune.

3. Tilsæt løg, svits dem gyldenbrune, tilsæt hvidløg og ingefær og brun atter igennem. Udrør krydderierne i vand, kom det i gryden og brun ca. 1 min. Tilsæt hakkede tomater, brun igennem til væsken er fordampet.

4. Hæld de kogte linser i, rør grundigt igennem og tilsæt salt efter smag.

Ved servering pyntes med hakkede agurker og evt. fetaost.

 

The Grill Billies v. Henry Williams, lækker gourmet grill mad fra ‘over there’.

www.grillbillies.com

Den amerikanske kok Henry lavede spændende dips til grill maden:

 

Hot peach Salsa, (Stærk fersken salsa)

2 ferskener

1 rødløg

1 serrano chili (middel stærk chili)

1cherry tomat

Salt, peber

Olivenolie

Lime juice

Det hele blendes og smages til med salt, peber, lime og olie.

 

Avokado Salsa

2 avokadoer

Koriander (en håndfuld)

2 fed hvidløg

Lime juice

Oliven olie

Serrano chili (1 mild-middel stærk chili)

Salt, peber, vand

Det hele blendes og smages til med salt, peber, lime og olie.

 

Very hot Tomatillo Salsa, (meget stærk tomatillo salsa)

2 store tomatillo

1 grillet løg

2 grillede chili af blandet styrke (bestem selv)

Salt, peber, olivenolie

Det hele blendes og smages til med salt, peber og olivenolie

Tusind tak til de to kokke for en kæmpe indsats :)

 

Andre udvalgte opskrifter:

 

Chili Chokoladekage

Denne vidunderlige kage serveres hvert år til smagedagen!

250 gram smør

250 gram mørk chokolade, min. 57%

9 pasteuriserede æggeblommer

9 pasteuriserede æggehvider

250 gram flormelis

3 ’Toftegaard’s citron chili’ eller 2 ’Jalapeno’ (efter temperament), eller andre middelstærke chilifrugter. Husk at fjerne kerner og hvide vægge indeni.

100 gram mørk chokolade

(2 gange opskriften her fylder en bradepande i ovnen)

Smør + chokolade smeltes i vandbad. Smørret smeltes først med lidt af chokoladen, hvorefter resten af chokoladen tilsættes.

Æggeblommer + flormelis piskes hvide.

Æggehvider piskes stift.

Chokolade + æggemassen blandes først, hvorefter de stift piskede æggehvider vendes ned i til sidst.

½ af massen bages i en alm. bradepande eller springform ved 160 grader i cirka 35 minutter. Den anden ½ del af massen vendes med de 100 gram smeltet chokolade samt chilien skåret i meget fine tern.

Den bagte chokolade bund køles af. Chokolademassen med chili fordeles på hele kagen. Kagen sættes på køl mindst 4 timer før servering, så den er nem at skære ud. Overdrys den med frisk chili evt. i passende styrke. Det er lækkert og meget dekorativt. Andet tilbehør: Chili blomme marmelade, Vanilleis, sorbet.

 

Græskar suppe med chili

3 løg

½ ’Habanero’ chili, eller 2 middelstærke chili frugter

3 fed hvidløg

1 stilk citrongræs (gerne frisk i et nøgle), eller citronsaft?

750 gram græskar, gerne Hokaido i grove tern

3 spsk. olivenolie

1 liter grøntsagsbouillon

2 dl kokosmælk

Honning (lettest flydende)

Salt, peber

1 spsk. harissa, (se opskrift længere nede)

Hak løg og hvidløg i fine tern, og skær citrongræsset i fine skiver. De snittede dele dampes møre ved svag varme i olivenolien (5-10 min.). Løgene skal være glasklare. Hvis det er friskt Citrongræs kan man binde et nøgle som lægges ned i retten. Tilsæt græskar stykker, bouillon og kokosmælk og lad det småkoge i en halv time. Suppen blendes og varmes op igen i gryden. Chilifrugten flækkes og hvide vægge samt kerner fjernes. Put de halverede chilifrugter ned i suppen, og smag om det er ved at blive for stærkt. Ved nok styrke fiskes chilifrugterne op. Hvis styrken passer bliver de i suppen. Smag til med honning, salt og peber. Man kan også smage til med Harissa, som er en chilidip. Den friske harissa er også fabelagtig til suppen. Den lægges som en skefuld ovenpå, sammen med cremefraiche evt. Tilbehør: frisk brød.

 

Toftegaards nemme harissa!

100 gram chilifrugter, et mix af helt milde og middelstærke

½ dl olivenolie

1 tsk stødt spidskommen

Smag til med:

cherryeddike eller anden god eddike, evt. balsamico

salt og flydende honning

Fjern kerner og hvide vægge i chili frugterne og skær frugtkødet i fine små tern. Blend det hele og smag til med salt og honning. Serveres som tilbehør til

supper, kød og grønsagsretter, fisk eller på en ostemad. Det er en vitamin indsprøjtning af den særdeles velsmagende slags!

 

Harissa

200 gram rød snackpeber

100 gram middelstærke chilifrugter, f.eks. ’Jalapeno’, ’Hot Banana’ el. ’Ungarsk lang’ (vælg styrke efter temperament).

4-6 fed hvidløg

1 spsk. spidskommen, stødt eller frø

1 spsk. koriander, stødt eller frø

1 spsk. mynte

1½ dl olivenolie

Salt

Fjern hvide vægge og frø fra chili og peberfrugter, og skær dem i grove tern. Hvis man bruger hele frø af koriander og spidskommen: rist frøene på en tør pande ganske kort og knus dem herefter i en morter. Put det hele i en blender. Hæld pastaen i et glas og dæk overfladen med olivenolie. Holder sig et par uger i køleskabet. Anvendelse: tilbehør til supper, kød og grønsagsretter, eller på en ostemad.

 

Linser med krydderurter

Til fire personer

v. Louise Kort Kristensen

250 g. grønne Puy-linser

2-3 stk. bouillonterninger, grønsags- eller kyllingebouillon

Olivenolie, evt. med citronekstrakt

Skal og saft af 1 økologisk el. usprøjtet citron

2 dl. hakket bredbladet persille

2 dl. hakket basilikum

2-3 dl. hakket mynte

Evt. en halv bakke baby spinat, groft hakket

2½ dl. yoghurt naturel eller cremefraiche

Salt og peber

Chili kan tilsættes efter behov, friske eller som pulver.

Fremgangsmåde: Kog linserne møre i en gryde, dækket med vand tilsat bouillonterningerne. Hæld næsten alt vandet fra linserne og tilsæt lidt olivenolie, citronsaft og –skal, salt og peber. Vend det forsigtigt rundt. Tilsæt de hakkede krydderurter og evt. spinat og rør det forsigtigt rundt ved høj varme, til krydderurterne er faldet sammen. Det tager kun få minutter. Server straks, med en klat cremefraiche eller yoghurt, der evt. er smagt til med salt og peber.

Serveringsforslag: Linserne kan med fordel serveres med en klat dejlig, frisk harissa, ovenpå cremefraichen. Linserne kan serveres til al slags fisk og lyst kød. Retten kan også serveres som selvstændig ret til vegetarer, dog med supplement af f.eks. dampet broccoli og blomkål, samt et stykke groft brød. Velbekomme.

Kommentar: Det kan måske virke underligt at der skal mynte i denne ret – men det er faktisk mynten der bærer retten og løfter den op. Så udelad endelig ikke mynten. Man kan på alle årstider, næsten altid, købe frisk mynte i de fleste supermarkeder. Den bliver ofte solgt som ”svejtsisk mynte”, og det er en fortræffelig mynte at bruge til denne ret.

 

Chili Pesto

100 gram Pinje kerner

6 milde-middel stærke chili (grønne eller røde), f.eks. Hot Banana og/eller Ungarnsk lang.

4 fed hvidløg

4 bundter persille (stilke fjernes)

3 dl. Olivenolie

Saft af 1 Citron

100 gram Pamasanost

Blade fra 2 bægre frisk basilikum

Salt og peber

Pinje kernerne ristes på en tør pande sammen med finhakket chili. Kerner og hvide vægge fjernes fra chilifrugterne. Chili frugterne kan være gængse ’spanske’ chili frugter fra Supermarkedet, men bemærk hvor forskellig smagen kan være afhængig af den chili sort der bruges. Hak hvidløgene og hæld alle ingredienserne i en blender. Smag til med salt og peber.

 

Chili sirup

v. Louise Vesterby, Suhrs Seminarium

6 stk. ungarsk lang, fint hakket

250 g sukker

1½ dl vand

1½ dl æbleeddike

½ tsk. salt

1 tsk. revet ingefær

Sukker, vand og æbleeddike koges langsomt op.

Ingefær og chilien kommes i.

Gryden står ved svag varme og simre i ca. 1 time, indtil massen har fået en sirup konsistens.

 

Sød chilisovs

v. Louise Vesterby, Suhrs Seminarium

100 g sweet banana eller anden mild chili, groft hakket

2 dl varmt vand

5 spsk. sukker

15 ml eddike

1 fed hvidløg

½ ajumba, eller 2 stk. citron chili

1½ tsk. majsstivelse

20 ml vand

Sweet banana hakket groft og lægges i blød i 2 dl varmt vand i 15 min.

I en blender blandes sukker, eddike, hvidløg chili og de iblødsatte sweet banana uden vand – men husk at gemme vandet.

Derefter varmes blandingen op med 1 dl. af vandet som var gemt fra iblødsætningen. Koges i 10 min.

Hvis chilisovsen ønskes mere tykflydende:

Rør majsstivelse med vand. Tilsættes i chilisovsen lidt ad gangen. Rør omhyggeligt efter. Sorg for at chilisovsen kommer op og koge for at tjekke konsistensen.

 

Toftegaards karry pasta

4 rød eller grøn chili (eks. Toftegaards citron chili eller ezpeleta)

4 skalotte løg

3 hvidløg

2 håndfulde frisk korriander

8 blade citron verbena eller 2 stk. citron græs

1 tsk. salt

1 tsk. stødt koriander

¼ tsk. stødt spidskommen

¼ tsk. gurkemeje

½ tsk. olie

2 spsk. vand

Fjern frø og frøvægge fra chilierne hvis de ikke ønskes stærk.

Skalotte løg og hvidløg hakkes groft.

Citron græs skal knuses for at frigive væsker og olier. Hakkes fint.

Alle ingredienser kommes i en blender.

Blendes i høj hastighed til massen er jævn og ensartet.

Olie og vand kan tilsættes for at afhjælpe blendningen.

Eventuelt kan morter bruges til sidst for at få en mere jævn pasta.

Anvendelse:

Som basis karry pasta til kylling i grøn karry
Som pesto blandet med pasta

Holdbarhed:

1 uge i køeskabet

–stegt i kokosmælk er holdbarheden i køleskabet 1 måned

3 måneder i fryseren.

 

Tomat/Chili marmelade

1 kg tomater

1 banan

200 g madæbler

Kanel

Ingefær

Citron

Stjerneanis

Rør sukker

Tomaterne blancheres og skindet flåes af. Tomaterne skæres groft ud, bananen skrælles og skæres ud, æble skrælles og skæres i tern. Det hele koges sammen i en gryde med kanel, ingefær, stjerneanis og smages til med sukker og citronsaft. Et stort stykke chili tilsættes, styrken af chili frugten vælges efter temperament, her anvendte vi Habanero. Chili stykket fjernes straks marmeladen har en passende styrke, smag undervejs. Blandingen koges ind til marmeladekonsistens og pureres om nødvendigt. Afkøles.

 

Toftegaards remoulade

1 kg grønne tomater

2 almindelige løg

2 agurker

100 gram rørsukker

1 spsk karry (afhængig af karryens styrke)

100 ml æbleeddike

10 gram Maizena mel (cirka 1 spsk.)

evt. 2 spsk. Flydende honning

1 spsk. Salt

3dl. Creme fraiche

Tomat, løg og agurk blendes. Der tilsættes salt og blandingen står i køleskabet natten over. Næste dag opvarmes blandingen til kogepunktet. Sukker og evt. honning tilsættes. For at samle chutneyen lidt laves en jævning med æbleeddiken og Maizena mel. (Man kan evt. udelade melet helt). Jævningen tilsættes når blandingen koger og under omrøring. Chutneyen er pragtfuld som dip eller tilbehør. Tilsæt creme fraiche og smag remouladen til med salt, og evt. lidt mere karry og æbleeddike.

 

Kikærte salat med chili

500 gram kikærter

2 røde peber frugter

2 milde chili, Jamaican bell, eller noget stærkere efter temperament.

300 gram små tomater (krydder eller cherry)

frisk ingefær

2 lime frugter

1 bundt persille

2 grøntsags bouillon terninger

2 spsk. flydende honning

salt og peber

Kikærter opblødes i rigeligt med vand natten over. Ærterne koges 1 time med bouillon terningerne, og afkøles herefter. Peberfrugter, chili og tomater og persille finhakkes og tilsættes kikærterne. Dressing blandes af revet ingefær (evt. kun væden), limefrugt, honning og salt og peber. Smag selv til, hvor meget ingefær der skal tilsættes. Det samme med salt og peber. Salaten kan sagtens spises dagen efter også.

 

Toftegaards tomatsuppe

2 kg friske tomater

1 løg

2 Hungarian Hot Wax (Stor middelstærk chili frugt)

2 grønne/røde peber frugter

2 fed hvidløg

En dusk frisk Timian

Olivenolie

50 gram rørsukker

Æblecider

Salt og peber

Løg og hvidløg blancheres i olivenolien til de er gyldne. Peber frugter og chili blancheres også. Fjern stilkenden på tomaterne og halver dem. Put løg, peber frugter, chili, tomater og timian i en gryde, og lad det småkoge i et par timer uden låg ved svag varme. Den friske Timian kan lægges ned i gryden som et bundt og fiskes op igen før suppen skal blendes. Ved kogning forsvinder noget af væden, og suppen bliver mere koncentreret i smag. Suppen blendes. Suppen tilsættes sukker, samt æblecider, salt og peber efter smag. Tilsæt mere chili i store stykker hvis der er behov, f.eks. Omnicolor. Når suppen er stærk nok fiskes chili stykket op igen. Suppen kan spises både varm og kold. Serveres f.eks.med en skefuld Creme fraiche samt et let grønt drys (persille eller timian).

 

Ovnbagte eller grillede chili frugter

Kødfulde chilifrugter (Alm. peber kan også bruges).

Gede fetaost til fyld

Krydderurter, f.eks. persille, timian, basilikum (friskt eller som pesto).

En god rapsolie eller olivenolie

Flæk chilifrugterne på langs og fjern kerner samt hvide vægge indvendigt i chilifrugten. Fyld frugten med gede fetaost og drys timian eller persille ovenpå. Enkelte frugter steges kun med feta og overdrysses efter stegning med basilikum. Frisk basilikum taber smagen under stegning. Til sidst dryppes lidt olie udover de fyldte chilifrugter. Tilsæt salt efter behov.

Chili frugterne steges i 10-15 minutter ved 200 grader i ovnen, eller lægges yderst på grillen til de er let brune i kanten. Pragtfuldt tilbehør.

 

Blåbær og chili sorbet

v. Charlotte & Henrik, Restautrant Horizonten.

1 l. Vand.

640 gr. Sukker.

1 kg Blåbær

4 tjekslovaklian Black

Vand og sukker kommes i en gryde og koges op med blåbærrene

Flæk chilierne og fjern tråde og kerner , kom dem i den kogende lage og sluk for blusset. Lad det trække til smagen af chili kommer frem i lagen.

Kør det hele i blenderen til det er helt fint.

Frys lagen på ismaskinen.

Man kan også fryse lagen i en bakke i et døgn og så skrabe krystaller med en gaffel så hedder det bare granité

Anretning Kommes straks i et champagneglas dryp evt. Med vodka.

 

Blomme og Chili Chutney

v. Charlotte & Henrik, Restautrant Horizonten.

1 kg Blomme.

2 stk. Løg.

50 gr. Smør.

1 stang Vanille.

1/5 Rocoto Canario.

100 gr Sukker

3 spsk. god vin eddike.

Del blommerne og fjern stenen, skær dem i både

Flæk chilierne og fjern tråde og kerner, skær i mindre stykker.

Pil løget og skær det i mindre stykker. Flæk vanille stangen.

Sauter løgene møre i smørret, kom resten af ingredienserne på og kog det hele mørt. ( man kan bruge mere chili alt efter smag)

Køles ned og bruges som tilbehør,

det er kun fantasien der sætter grænsen

 

Chili syltet Kantarel

v. Charlotte & Henrik, Restautrant Horizonten.

0.5 kg kantarel

100 gr. sukker

3 dl vand

2 fed hvidløg

2 dl hvidvins eddike

2 stk Czhekoslovakian black

Hvidløgene pilles og skæres i fine tern. Chilierne flækkes og trådene fjernes, skær chilien I små tern. Karamelliser sukkeret og kom hvidløget og chilien på tilsæt resten af ingredienserne og kog lagen op, skold svampene og lad dem køle i lagen med det samme. Serveres som tilbehør til fisk, kød eller fjerkræ.

 

Chili ketchup

1 kg Sunsweet tomat

3 Early jalapenó

3 stk Æbler

2 spsk. revet frisk ingefær

2 Fed hvidløg

2 spsk. Oliven olie.

Salt og peber.

Skær tomat, pillede hvidløg chili og æbler i grove stykker.

Varm olien og sauter det hele med ingefær i en gryde,

kog det hele mørt og blend det til den rette konsistens.

Smag så til med salt og peber.

Kan tilsættes mere chili/tomat alt efter smag og koges/blendes igen.

Bruges som almindelig ketchup eller serveres som lun sauce.

 

Mr. Hotlip´s Vikinge CHILI con Carne

v. Kok Hans Jørgen

INGREDIENSER

1) 1 kg Oksefars 3-6% fedt.

2) Øl, 1 flaske a´ 0,33 liter.

3) Tomat-pure´, ialt 400 gr.

4) Hakkede tomater, 1 dåse a´ 260 gram netto.

5) Bleg-selleri 100 gram.

6) Spanske pebere, (Pimientos), 180 gr.

7) Tomat-juice,(Rynkeby), 1/3 liter.

8) Grøntsags-juice, (Rynkeby), 1/3 liter.

9) Løg, almindelige, hakkede, 100 gram.

10) Mangofrugter, 1 stk, lille til mellem størrelse.

11) Banan, 1 stk.

12) Okra, 50 gram.

13) Jalapeno chili, røde, (grønne kan bruges, også dem fra glas). ½ - 1 stk f.eks.

14) Habanero, til ønsket smag, forslag ca. 1/2 stk. lille moden orange.

Derudover er der kommet krydderier i, så som:

Laurbærblade, Comino (spidskommenpulver), salt og sort, stødt peber, hvidløg og sukker. De sidste to dele lige før serveringen, idet sukker får retten til lettere at brænde på, hvidløgen fordi den taber smagen, hvis den er kommet i for tidligt.

TILBEREDNING:

Kødet brunes på en grill-pande. Selleri, bananer, okra, løg og mangofrugt hakkes fint.

FREMGANGSMÅDE:

Kødet kommes i en tilpas tykbundet gryde eller suppegryde, alle ingredienserne, på nær krydderierne og chilierne kommes i og simrer (svag varme) gerne uden låg, da der skal reduceres med en hel del væske fra ”suppen”. Jalapenos kommes i og der simres videre i flere timer. Hen ad vejen smages til med de forskellige krydderier. Meget finthakket habanero kommes i med meget små doser ad gangen, og styrken tjekkes efterfølgende efter f.eks. 10 minutter. Rør jævnligt rundt og smag med en ske.

Der er en tilbøjelighed til at retten bliver mindre stærk, når chilien fordeler sig.

Der er ikke kommet Maizena-jævner i da det efter kort tid alligevel resulterer i, at retten bliver sjasket. Kog hellere ned til ønsket konsistens.

KOMMENTARER:

Habanero chilier anses for at være iblandt de stærkeste chilier, der findes, så omgå dem med stor respekt. Brugt med omtanke ( ikke for meget) er habanero en gave til gastronomien.

RÅD:

Lav retten, så den kan spises af alle, og hav finthakket habaneros eller habanero-juice til rådighed til de hårdføre.

VELBEKOMME

Hans Jørgen

 

Salsa på mango, chili og grape.

v. Charlotte & Henrik, Restautrant Horizonten.

4 stk. mango.

2-3 stk. chili Jamican Bell og lidt toftegård citron.

2 stk. Grape.

2 stk. Blod grape.

evt. Lidt rørsukker.

Skræl mangoen og skær den i både. Skræl grapefrugterne og skær dem i fileter uden det hvide fra skrællen, pres saften fra resterne af grapeen.

Chilierne flækkes, kerner og tråde fjernes, skæres i fine tern.

Hvis der bruges en stærk chili brug kun en lille smule, da styrken trækker ud i lagen

Saften fra grapeen varmes op i gryden ( hvis den er for syrlig kan den tilsmages med rørsukker) sluk for lagen og tilsæt chili stykkerne.

Mangoen og grapeen blandes og saften med chili stykkerne hældes over.

Kan bruges lun eller kold som kompot til stegt fisk eller i salater.

 

Nektarin og chili sorbet.

v. Charlotte & Henrik, Restautrant Horizonten.

0,6 l. Vand.

125 gr. Sukker.

250 gr. Nectarin.( evt: Fersken)

0,2 l Hvidvin.

2 spsk. Citron saft.

1 chili gul habernero

Flæk nektarinerne og fjern stenen, skær dem derefter i både.

Vand, sukker, hvidvin kommes i en gryde og koges op med de skårede nektariner.

Skær 4 snit i chilien på langs og kom den i den kogende lage og sluk for blusset. Lad det trække til smagen af chili kommer frem i lagen

( så kan man jo selv bestemme hvor kraftig sorbeten skal være)

smag til med citron saften. Sigt lagen.

Frys lagen på ismaskinen.

Man kan også fryse lagen i en bakke i et døgn og så skrabe krystaller med en gaffel så hedder det bare granité

Anretning Kommes straks i et champagneglas dryp evt. Med vodka.

 

Coleslaw.

v. Charlotte & Henrik, Restautrant Horizonten.

½ spidskål.

4 stk. big eller sweet banana chili.

2 dl. Crème fraiche 38 %

1-2 stk. lime ( kun saften )

1 spsk. Flormelis.

Salt og peber.

Snit kålen i tynde stimler på langs. ( undgå stokken da denne er bitter ) Chilierne flækkes og trådene fjernes,

skæres også på langs i tynde strimler.

Creme fraichen pisket let tyk med limesaften og flormelis.

Kål og chili vendes i cremen og smages til med salt og peber.

Kan også bruges som tilbehør evt. til sommer grillen.

 

 

Højskolevej 5 - Vedskølle - 4600 Køge - Tlf. Gartneri 56 21 71 63, Netbutik 26 11 53 00 - E-Mail Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.  - CVR-nummer: 18767872


Alle rettigheder forbeholdes Gartneri Toftegaard 2011