Chilisorter

Vi sælger mange forskellige chiliplanter. Her ses de gode gamle og de nye spændende chilisorter i 2016.

Chilisorterne er inddelt i styrke fra 0-10 (udvidet til 10++++) :

10 er megastærk og 0 er ingen styrke som f.eks. alm. grøn peber.

Styrke 4 er pænt stærk for den gennemsnitlige danske gane.

N.B Generelt er de meget storfrugtede chilier mindre egnet til krukke.

Alm. peber, ingen styrke (styrke 0)

 

Carmagnola Rosso, Cap. annuum

Dejlig klassisk peberfrugt med meget sødme og smag henad vandmelon når den er moden. Frugten bliver 10x9cm, og får når den er moden, en fantastisk rød farve. Den umodne farve er grøn og smagen er fin frisk. Planten bliver 60 cm høj i en 10 l potte og har et højt udbytte. Trives bedst i drivhus eller en udestue.

Orange Sun, Cap.annuum

Smuk dyborange almindelig peber, 10-12 cm lang Sorten har tykke frugtvægge og er meget sød.


Pænt udbytte, dog størst i drivhus eller en lun krog.

 

Styrke 0-1, meget mild

 

Sweet Banana, Cap. annuum

15-20 cm lange frugter. Umoden lysegrøn og rød som moden. Ingen styrke, en rigtigt "snackpeber" med smag af æble. Perfekt som fyldte peberfrugter.

Pænt høstudbytte. God til drivhuset og terrasse/ drivhuset.

Styrke 0

Sweet Cayenne, Cap. annuum

20 cm lang. Grøn som umoden og modner til orangerød.

Meget mild, sød og sprød, med frugtaroma. Stort høstudbytte, og der høstes tidligt, allerede fra midt august. Meget populær "snackpeber", rå i salater.

Kan fryses og syltes.

Styrke 0

Lipari, Cap. annuum

20 cm lange frugter. Umoden grøn og rød som moden. Ingen styrke, en rigtig "snackpeber". Perfekt som fyldte peberfrugter.

Pænt høstudbytte. God til drivhuset og lun krog på terrassen.

Styrke 0

Sivri Biber, Cap. annuum

20 cm glinsende lakrøde frugter, meget rigtbærende. Frugten er først grøn senere rød. Den er så mild at den passer fint i salatskålen og på ostemaden. Frugten er meget sød, næsten honning agtig i aroma. Planten er cirka 80 cm.

Styrke 1.

Corno di Toro Yellow, Cap. annuum

En gul stor snackpeber med meget højt udbytte. Frugterne er 15-18 cm lange! Først grønne siden gule. Frugten har høj sødme med et strejf af melon. Skallen er meget tynd, så den opleves meget saftig. Planten er høj, cirka 80 cm.

Styrke 0

Jalapeno ConchosCap. annuum Nyhed 2016

Store saftige og sprøde frugter, som modner fra grøn til rød. Bliver ca. 9x4,5cm store. Den har en rigtig lækker smag af æble, rød peber samt noter af honningmelon og lidt umami. Planten bliver 65 cm høj i 10liters krukke. Udbytte bliver bedst i drivhus.

Styrke 0-1

Anaheim, Cap. annuum

Frugten er 15 cm lang, grøn og moden rød. Lidt varieret styrke, men forholdsvis mild. Også kaldet New Mexican chili. Fantastisk til saucer (skindet ruller af og fiskes op, mens frugtkødet jævner saucen), eller brug den som alternativ til grøn peber. Bedste anbefalinger fra os!

Styrke 1

Toftegaards Snackpeber, Cap. annuum

15-20 cm lange frugter. Først grøn, senere rød. Meget rigtbærende og hårdfør. En lækker snackpeber med en dejlig sød, sprød smag. Kan dyrkes i drivhus eller stor krukke på friland.

Styrke 0

Habanero Dulce, Cap. chinense

En Habanerochili næsten uden styrke! 4 cm lange frugte, som starter lys grøn og modner til laksefarvet. Udbyttet er stort, men de modner ret sent.

Smager af fersken, mango og karamel. Velegnet til drivhus eller vindueskarm, ikke til friland.

Styrke 1

Sweet Orange Baby, Cap. annuum

Vinder af smagearrangementer i 2013 og 2014 i gruppen styrke 0-1.

En 8 cm lang mild og sødt smagende peberfrugt på en 40 cm høj plante. Velegnet til dem der vil have sødme og ingen styrke. God i drivhus, på friland eller vindueskarm.

Styrke 0

Ancho Zac, Cap. annuum

15 cm aflang buttet frugt. Modner fra grøn til rød.

Aroma som æble, ærter og umodne hasselnødder. Tørret er den yderst delikat med sveske- og kaffearoma. Ofte brugt i Mexikansk mad. Egnet til drivhus.

Styrke 1

Brown Maya, Cap. annum Nyhed 2014

Store dejlige chokoladebrune frugter på ca. 12x7 cm. Ligner en stor snackpeber, blot med lidt styrke. Smagen er sød og dejlig.

Planten bliver 60 cm høj i 10 l. krukke.

Trives bedst i drivhus.

Styrke 1-2

 

Styrke 2 - 3, milde

 

Peppadew, Cap. annuum 

Lille chili med aroma af grøn æble, sød og frugtig. Frugten starter grøn og modner til julerød og måler 4,5 x 4 cm.

God til madlavning, eventuelt med fyld af ost, som tapas eller til syltning.

Flot opret vækst. Pænt udbytte, dog størst i drivhus eller en lun krog.

Styrke 2

 

Tapas, Cap. annuum

7 cm lang og 4,5 cm bred frugt. Modner fra grøn til rød. I Spanien bruges den umoden som Tapas, hvor den grilles og overhældes med olivenolie. Styrken er 2-3 som umoden, men op til 6 ved modenhed! Planten er 70 cm høj. Kan vokse på en beskyttet plads på en solvendt terasse.

Styrke 2 -3 umoden

Styrke 6 ved modenhed

Toftegaards Hot Banana, Cap. annuum

10-13 cm frugt. Modner fra lys grøn til orangerød. Aroma som ananas. En af de tidligste chilier, der kommer med frugt! Super at bruge til farsering eller med feta og krydderurter til ovnen. Men også god til syltning og frysning.

Planten er rimelig kuldetolerant.

Styrke 3

Vicente's Sweet Habanero, Cap. chinense.

En Habanerochilit med kun lidt styrke! Modner smukt fra grøn til julerød. Stort udbytte med aroma af frugt, æbler, ribs, sødme, fantastisk smag. Frugten er 5 cm lang, og planten er 50 cm høj (I stor potte). Habanerotyperne elsker varme og trives bedst i vindueskarm, udestue eller drivhus.

Styrke 2

Jaloro Yellow Jalapeno, Cap. annuum 

Superdejlig lille mild jalapeno som smager fantastisk dejligt, lige inden den er helt moden, altså mens den er gul. Som moden er den orangerød og meget saftig. Frugterne er 6 cm lange og 3 cm brede, fin størrelse til at fylde med eksempelvis ost.

Planten er en lille sag på 15 - 20 cm og derfor meget velegnet til vindueskarmen.

Styrke 3

Jamaican Bell, Cap. baccatum

Utrolig flot og rigtbærende chilisort. Frugten er smukt klokkeformet. Modner fra grøn med smag af æble og stjernefrugt, til rød med duft af blomster. Prøv smagen, når den er rødgrøn! Også kaldet bispehat.

Frugten er 6 x 6 cm. Planten er meget rigtbærende samt kuldetolerant!

Frugten kan tørres, syltes eller fryses ned.

Styrke 3

Czechoslovakian Black, Cap. annuum

Utrolig smuk plante og chili. Umoden er chilien blank sort med mild valnøddesmag. Den modner til mørk rød med aroma af solbær/brombær og lime. Planten har grønviolette stængler med smukke violette blomster. Modner fra september til november.

Chilien er mild til middelstærk og kan anvendes fersk i salater og sovse. Rigtbærende sort. Frugt cirka 5-6 cm lang.

Styrke 3

Hungarian Hot Wax, Cap. annuum

10-13 cm lang frugt. Modner fra lys grøn  til orangerød. Frugten har ananas aroma. Spises rå og er super i wok mad. Kan grilles med fyld af ost eller fars.  

Planten er hårdfør og er rigtig dekorativ i krukke, hvor den bliver ca. 40 cm.

Højt udbytte af frugter. Modner i august.

Styrke 3-4

Trinidad Perfume, Cap. chinense

En mild let klokkeformet habanerotype, først grøn siden gul frugt med en meget markant aroma. Frugten er 4 cm lang, og dufter af eksotiske frugter.

Den giver et pænt stort udbytte. Planten er cirka 60 cm høj, og danner et fint lille træ.

Styrke 2-3

Ají Santa Cruz, Cap. baccatum

Vinder af smagearrangementer i 2012 og 2013 i gruppen styrke 2-3 .

En 1 meter høj paraplyformet plante med 10 cm lange frugter. Modner fra grøn til rød. Smagen af den modne frugt er sød og er af flere beskrevet som solbær, frugt og mynte. Pænt udbytte, til dyrkning ude og inde.

Styrke 3

Aji Golden, Cap. baccatum 

En smuk plante med overhængende vækst, ca 40 cm høj i en 10 l potte. Frugterne er gule 8 x 2 cm. Smagen er fantastisk dejlig, og den har toner af appelsin, figner og saftig abrikos. En fin chili at bruge frisk men også til at tørre.

Styrke 3 - 4

Purple FlashCap. annum 

Smuk dekorativ plante med lillabrogede blade. Små runde sort-røde frugter. Har hyldebæraroma, og styrken er som russisk roulette. Man ved ikke, hvad man får! Planten er supervelegnet til krukke! Den bliver omkring 30 cm høj i 10 l. krukke. Den bliver ikke særlig høj og vokser i etager.

Kan dyrkes i drivhus eller i krukke på et lunt sted på terrassen.

Styrke 1-4

 

Styrke 4 - 5, middelstærke

 

Ungarsk Lang, Cap. annuum

15 til 17 cm smukke skinnende frugter. Først grønne siden dybrøde. Chilien er flot voksbelagt. Aroma som en god rød peber. Utrolig højtydende og meget anvendelig chili.

Meget flot i krukke (50 cm) og modner fra midten af august. Flot tørret på snor, og prima til syltning. 80 cm i plantesæk.

Styrke 4

Peter Penis Rød, Cap. annuum Nyhed 2015

Chili med sjov, krøllet og varieret form. Frugtig smag af stikkelsbær, vanille, friske ærter og en peberagtig fornemmelse på tungen. Modner fra grøn til rød. 40 cm i 10 l potte. 

Pinocchios Nose, Cap. annuum

Dejlig anderledes aromatisk chili. En meget rigtbærende sort med markante lange først grønne, sidenhen røde frugter, som er cirka 30 cm lange!!

Sorten er ret tidlig, og er velegnet til dyrkning både indedørs og udendørs et lunt sted. Planten er 70-80 cm høj.

Styrke 4

Ungarsk Rund, Cap. annuum

Dekorative opretstående runde frugter af "red cherry typen". Frugterne modner fra mørkegrøn til dybrød. 3 x 4 cm små frugter med sød frugtagtig smag og hybenaroma. Chilien er middelstærk med et højt udbytte.

Sorten giver både styrke og grøntsagskraft til madretten. Kan tørres, fryses og syltes.

Styrke 4

Ají Escabeche, Cap. baccatum 

Vinder af smagearrangementer i 2014 gruppe med styrke 4-5

Igen en meget lækker Ají, her med smag a la sprøde æbler og mandarin. Frugten er stor, 12 x 4 cm og farven er smukt orange.

Planten bliver 65 cm høj og har en overhængende vækst og et meget højt udbytte. Modner sent på sæsonen.

Styrke 4

Bishops Crown, Cap. baccatum

En flot kompakt 40 cm høj plante. Meget velegnet til krukke, hvor grenene er oprette og let hængende ned over krukkens sider.

Frugterne er 3 x 3,5 cm. Modner fra lys grøn til orangerød. Smagen er lækker frugtig, og planten giver et  stort udbytte. God til overvintring.

Styrke 5

Starfish, Cap. baccatum

Lille klokkeformet 3 cm stor frugt, utroligt dekorativ og rigtbærende. Modner fra grøn til rød. Smager af æble (Granny Smith) og estragon.

Stort høstudbytte, modne frugter fra sidst i august, 100 cm høj i 10 l potte.

Styrke 4

Bubba, Cap. baccatum

10 cm lang blank frugt, som modner fra grøn til rød. Planten bliver 1 meter i 10 liters krukke med et flot udbytte. En dejlig mild og frugtigt smagende chili.

En god "all round-chili" til madlavningen.

Styrke 5

Serrano, Cap. annuum

5 -7 cm lange frugter. Grøn som umoden, modner til smukt rød.

Meget intens i styrke og smag. Frugten er kødfuld. Bruges ofte i det thailandske- og det mexikanske køkken. Frugten kan fryses, er super til syltning og kan tørres.

Styrke 4-5

Early Jalapeño, Cap. annuum

Vinder af smagearrangementer i 2013 i gruppen styrke 4-5.

Modner fra grøn til rød. 7-8 cm lange frugter. Den mest populære og kendte chilisort i verden. Pragtfuld frugtagtig smag, knasende som et æble hvor skallen næsten ikke smages. Bruges til alt, sovse, indbagt, gryderet, bagning. Røget og tørret kaldes Jalapeño Chipotle. Aroma som æble og Hokkaido- græskar. Early Jalapeño er en specielt tidlig Jalapeñosort til nordiske forhold med stort udbytte.

Bliver henholdsvis 50 og 40 cm i plantesæk og krukke.

Styrke 5

Espelette, Cap. annuum

6 til 7 cm lang, buttet og kødfuld  frugt. Supergod ”all round chili", med sikkert udbytte. Modner fra grøn til rød. Aroma af sprødt æble og smag af frisk radise.

I plantesæk bliver planten omkring 110 cm høj. I mindre krukke (3 liter) bliver planten 40 til 50 cm høj. Meget tidligt modne frugter. En meget rigtbærende plante.

Kan stå på friland.

Styrke 5

Apache, Cap.annuum

5 cm lang middelstærk chili. Først grøn så dybrød. Stort udbytte som modner fra midt august.

Utrolig rigtbærende og tidligt høstudbytte. En lav sort, som egner sig bedst til krukke, hvor den bliver 20-30 cm høj.

God til syltning.

Styrke 5

Brazil Multicolor Acorn, Cap. baccatum

En fantastisk flot 1 m høj plante med overhængende vækst. Planten er meget rigtbærende med 3 cm store frugter. De modner fra lysgrønne til orange og til sidst røde. Utrolig flot på en terrasse, i drivhuset.. Smagen er frugtig med en anelse hyldebær! Vores varmeste anbefalinger.

God bedømmelse ved smagearrangementer.

Styrke 5 

Aji Benito, Cap. baccatum

En 40 cm høj plante, fin og let i løvet, med 6 cm lange frugter. Modner fra lys grøn til rød. En meget tidlig sort med et stort udbytte. Frugtens aroma er lækker med smag af melon, solbær og mango.

Den er meget aromatisk, hvilket er typisk for baccatum artsgruppen.

Styrke 5

Christmas Pepper, Cap. annuum

Et sandt festfyrværkeri! En fantastisk flot plante med mørkt løv og lilla blomster. De lyslilla frugter modner først til orange og til sidst rødt. På gartneriet nyder vi Christmas Pepper i stuen ved juletid, hvor den står med dekorative julerøde frugter på de lillagrønne grene. Planten bliver 1,20 m høj, og smagen er frugtig uden specielle karakteristika. Kan både dyrkes ude og inde.

Styrke 4

Satans kys, Cap. annuum

Også kendt som 'Ciliegia Piccante'. Den giver mange 4 cm store runde frugter. De modner fra grønne til røde. Høj og opret vækst. Italienerne kalder den "molto piccante". En meget pikant chili, måske lidt hidsig

Kan dyrkes i drivhus eller på friland.

Styrke 5 

Explosive Ember, Cap. annuum

Denne chilli er utroligt dekorativ med sine smukke klare lilla frugter. Planten bliver kun 30-40 cm høj og er derfor meget velegnet til krukker. Frugterne starter med at være dyb lilla og modner over i først orange så rød. Den modner tidligt og har en fin smag.

Styrke 5

 

Styrke 6 - 7, meget stærke

 

Toftegaards Citronchili, Cap. baccatum

Vinder af  smagearrangementer 2013 og 2014 gruppen styrke 6-7.

Frugten er 7 cm lang. Først grøn med æblearoma, siden gul med citrus, solbær og aroma af nektarin. Perfekt til fisk, skaldyr, grøntsager eller som syltet tilbehør m.m. Meget stærk men utrolig delikat. Højt udbytte og en frodig plante. 120 cm i en plantesæk og kun 50 cm i 5 liters krukke.

En klar vinder igennem mange år! Fantastisk chili!

Styrke 6

Chupatillo, Cap. chinense 

En meget smuk plante med de skønneste dråbeformede hængende frugter. Smagen er i top, smager af blomster og hyben. Frugten starter lys grøn nærmest hvid og ender i en smuk rød farve, størrelsen er 2 cm. Planten bliver ikke voldsom ca. 35 cm i en stor potte.

Styrke 6

 

 

 

Monkey Face, Cap. annuum

Smuk krøllet frugt på 8 cm. Frugten er først grøn derefter gul som moden. Rigtig flot!

Stort høstudbytte. Modne frugter i august. Super til folk der er til stærke fyldte frugter. Omkring 50 cm i krukke, 90 cm i plantesæk.

Styrke 6

Ají Verde, Cap. baccatum

Utrolig lækker frugtig smag som mange af chilisorterne indenfor Baccatum arten! Planten er 60 cm i højden, og frugten cirka 7 cm. Frugten er først grøn, siden rød.

Styrke 6

Long Red Slim Cayenne, Cap. annuum

15 cm lange slanke frugter. Umoden er frugten mørk grøn, som moden dyb rød. Frugten modnes tidligt. Kan dyrkes i potte, hvor planten bliver 50 cm høj eller i plantesæk, hvor den bliver 70 cm. Stort udbytte!

Perfekt til tørring og knusning til pulver.

Styrke 6

Red Olive, Cap. chinense

Grøn til rød frugt på ca. 2 cm. Smager af sprøde ærter og æbler, men også af Kongen af Danmark bolcher. Let lakridssmag! Sjov smagsoplevelse.

Superflot høstudbytte. Modne frugter fra august. Ca.160 cm høj i plantesæk men kun 50 cm i 3 liters krukke.

Styrke 7

Pimenta Barro do Ribeiro, Cap. baccatum 

Smuk 30 cm høj plante, som gør sig godt i krukke. Saftig, sprød chili med aroma af hyldeblomst og ærter. Planten er utroligt dekorativ med grønlilla blade og stængler. Frugterne skifter farve fra dyb lilla over lysegrøn til orange og rød. Måler 2,2 x2,5 cm.

Planten giver et meget højt udbytte og får de varmeste anbefalinger herfra!

Styrke 7

Ají Bolivian, Cap. baccatum

13 cm lange frugter, først grønne siden røde.  Store frugter som er gode til madlavningen! Skøn frugtig smag og meget højt udbytte.

Planten er 70 cm høj med let overhængende vækst. Trives bedst i drivhus.

Styrke 7

Purple Peach, Cap. chinense 

Meget dekorativ er denne lille plante og derfor velegnet til vindueskarmen. Frugterne er lilla og som modne mere arbrikosfarvede, runde 3 x 3 cm. Smager super godt, af blomme og fersken. Frugten er tykvægget og saftig.

Planten har opret vækst og bliver ikke mere end 30 cm i en 10 l potte.

Styrke 7

Criolla Sella, Cap. annuum

6-7 cm frugt. Modner fra grøn til orange. Frugten har en aroma af nektarin med let syrlighed, meget aromatisk.

Udbyttet er højt med et væld af tyndvæggede frugter. Frugterne tørrer let på planten og kan også fint anvendes i denne tilstand.

Styrke 7

 

 

Arizona, Cap. annum

1 cm rund frugt. Umoden er frugten sort og går over i en dyb rød farve som moden. Heftig stærk smag. Udbytte lidt under middel. Frugten modner i august. Lille sød plante på 20 til 30 cm i krukke. 40 cm i plantesæk.

Typisk flækkes frugterne ned i madolie, og man har den skønneste chiliolie til dressinger, kød etc.

Styrke 7

Peruvian PurpleCap. annuum Tilbage i sortiment 2016

Lille fin frugt på ca. 2cm, kendetegnet ved en lille 'krave' ved stilken. Den modner fra sort til rød.Har en smag af brombær og hyben. Planten er lav, smuk og kompakt og derfor meget velegenet til krukke. Flot mørkt løv. Dyrkes i drivhus eller friland

Styrke 7

Jamy, Cap. baccatum, 

Smuk stor plante med masser af lækre rød-orange frugter. Smager af abrikos og sød gulerod. Sprød og lækker chili! Planten bliver 100 cm høj i 10 l. krukke. Bliver et flot og harmonisk lille træ. En meget rigt-bærende sort!

Trives godt i drivhus.

Styrke 7-8

 

Styrke 8 - 9 megastærke

 

Jo stærkere chili, jo mere koncentreret smag. En lille bid chili i maden er stadigvæk nok til at kunne opleve aromaen, medmindre det bare er blevet for vildt stærkt. Godt at kende sin chili! Syltede meget stærke chilier mister styrke i løbet af vinteren (fra 10 til 5 er mit bud!). Ved styrke 5 er de meget anvendelige, samtidig med at aromaen tydeligt opleves. Styrken fordeles ud i olien eller eddiken.

Bolivian Rainbow, Cap. annuum

Særdeles dekorativ chiliplante, som gør sig godt i krukke pga. dens farvestrålende frugter og blade. Frugterne måler 2 x 1 cm og går fra lilla over gulorange til rød. Bladene er grønlilla. Aroma af brombær

Planten giver et ret godt udbytte. Bærer altid frugt, hvis den overvintres indendørs.

I plantesæk bliver planten 60-100 cm høj og i krukke 35-40 cm høj.

Styrke 8

 

Bonsai, Cap. 

En lav chilliplante med meget små røde frugter på omkring 2 cm. De starter grønne og modner til rød. Smagen er bare stærk! 

Smuk og harmonisk vækst. En chili som passer fint i en vindueskarm. Bliver max 20 cm høj, så er absolut oplagt til  dyrkning i krukke!

Rigtig højt udbytte!

Styrke 8

Trepedeira WernerCap. annuum Nyhed 2016

Sprøde og saftige frugter, som modner fra hvid til orange til rød ved modenhed. Bliver ca. 3,5x3,5 cm store. Den har en varm og eksotisk smag samt noter af mango og viol. Planten bliver 45 cm høj i 10liters krukke og har en flot harmonisk paraplyvækst. Kan dyrkes på friland men udbyttet bliver bedst i drivhus.

Styrke 8

Bhut Jolokia Purple, Cap. chinense

Flot plante med god og tæt vækst. Frugterne måler 5,5 x 3 cm og har frugtig aroma af hindbær og mandarin. Frugterne modner fra grøn over lilla til orange og rød. Planten har mørke stængler samt mørkt løv.

Bliver 35 cm i 10 l. potte

Har et meget højt udbytte!

Styrke 9

 

 

 

Cumari, Cap. chinense

Smuk smuk chiliplante! En lille 1 cm gul chili, en af de mindste! Kompakt plante med opretstående frugter. Modner fra grøn til gul og aroma som mango. Meget harmonisk vækst og egner sig rigtig godt til krukke, hvor den bliver omkring 40 cm.

Kæmpe udbytte!!

Styrke 9

Goats Weed, Cap. annuum Nyhed 2015

UTROLIG flot opret plante med dunede blade og stængler, der giver planten et sølvagtigt skær. Så smuk med de røde og sorte frugter. Arten er kuldetolerant. Stammer fra bjergene i Venezuela.

Frugten har en smag af stjerneanis og eksotisk frugt, men også en ram mørk smag af capsaicin.

Modner fra grøn over sort til rød.

Planten bliver mellem 90-120 cm høj. Under gode forhold helt op til 180 cm.

Styrke 8 

Mik Schack´s Habanero, Cap. chinense

Vinder af smagearangement 2013 og 2014 gruppen Styrke 8 -10.

Som navnet siger, en Habanero som Mik Schack har hjembragt fra Caribien. Den er noget mildere i styrken end de andre Habanero, men smag og aroma er helt i top, her med toner af hindbær og gulerod. Frugten er rød, 5 cm lang og 2,5 cm bred og den har et højt udbytte. Planten bliver 35 cm i en 10 l potte. Trives bedst et lunt sted, f.eks. drivhus, udestue eller en lun terrasse. 

Styrke 8

 

Murupi Amarela, Cap. chinense Nyhed 2015

Knortet frugt der ligner en orm. Har sin egen skønhed. Modner fra lysegrøn til hvidgul. Smag af honningmelon, Reine Claude blomme, sød og saftig.Flot bred vækst med flot forgrening.

Planten bliver 45 cm høj i 10 ltr potte.

Stort udbytte. Velegnet til chilipulver.

Styrke 9 

Sunset Glow, Cap. chinense

Meget flot og dekorativ plante med grønne, violette og dybt orange farver. Planten er ca. 70-80 cm høj i stor potte. Den har mørke violette grene. og frugten er 4 cm og formet som en 'snurretop'. Modner fra violetgrøn til orange. Smagen er markant mandarin, appelsin og citrus. Flot i krukke. Stort udbytte, kræver varme.

Styrke 9.

Tabasco, Cap. frutescens

3 cm lang frugt. Utroligt dekorativ plante og oplagt til krukke. Meget effektfulde, opretstående frugter, som modner fra lyst grønne til røde. Stort udbytte med mange små frugter. Modner forholdsvist sent, midt i september. Bliver 40 cm i krukker og 60 cm i plantesæk.

God til syltning, tørring og frysning.

Styrke 8

Pimento da Neyde, Cap. chinense 

En helt fantastisk smuk chiliplante, meget mørke blade og stængler og så næsten sorte/lilla frugter.

Frugterne er meget saftige og smager af rødkål med et strejf af æble. Frugterne er 6 cm lange og 3 cm brede, og modner når de er lilla. Planten bliver 90 cm høj og har en løs opret vækst. Trives bedst i drivhus eller udestue. Hvis den skal stå ude, skal der være læ.

Styrke 9

 

Rocoto Canario, Cap. pubescens
6 cm buttet frugt - Utrolig smuk, middelstærk chili med lilla blomster og orange frugter. Meget sprød og saftig som moden med aroma som æble og sukkerærter. Er lidt sen til at modne, men værd at vente på. Bliver 70 cm i 10 L potte og 1,5 meter dyrket frit i jorden!

Ikke så stort høstudbytte.

Styrke 8

Omnicolor, Cap. baccatum

Pragtfuld, harmonisk plante med 6 cm lange frugter - meget populær chili. En chili hvor både smag og udseende er i top. De mange frugter står som et fyrværkeri af farver (4 forskellige) op over planten. Som umoden er frugten hvid/lilla med blomsteraroma, senere orange/røde med solbær/ime aroma. Stort udbytte og kan dyrkes på friland. 50 cm i krukke hvor den fungerer meget harmonisk. 1 m i plantesæk. Perfekt til syltning, wokmad, fisk m.m.

Styrke 8

Numex Twilight, Cap. annuum

30-40 cm høj kompakt plante i krukke med opretstående flerfarvede chilifrugter, 3 cm lange. Frugterne er hvide, blålige, orange og røde som modne. Aromaen er syrlig med citrus.

Planten er 50 cm høj i plantesæk. Kan sagtens stå i en vindueskarm. Meget dekorativ.

Styrke 8

Blondie, Cap. baccatum

En utrolig flot plante med et kæmpe udbytte. Frugterne er 6 cm lange, først lys grønne og modner derefter til hvid-gule. Aromaen frugtig og planten bliver op til 80 cm høj. Flot i en krukke på terrassen i nærheden af grillen!

Styrke 8

Zimbabwe Bird, Cap. annuum

3 cm lang frugt der skifter fra grøn til rød moden. Bare stærk i smagen. Stort udbytte og modne frugter i august.

Lille plante på bare 30 cm i krukke. Velegnet til vindueskarm. 80 cm høj i plantesæk.

Styrke 8

Ají Umba, Cap. chinense

Frugten er grøn umoden, og rød moden og en 5 cm lang, foldet frugt. Sorten er en Habanerosort med den typiske eksotiske Habanero frugtaroma. Men denne sort modner tidligere med meget stort udbytte. Aroma som banan og fersken - dog mest som duft.

Højde i plantesæk 60 cm, superflot og harmonisk i krukke hvor den bliver omkring 40 cm.

Styrke 9

Limon Habanero, Cap. chinense

En lille 30-40 cm høj plante med et gigantisk udbytte. Frugterne er grønne, og modner til gule. De er 3 cm lange. Sorten har citrusaroma + aroma af eksotisk frugt som er karakteristisk for Habanerogruppen. Sorten elsker varme, dog ikke en buldrende radiator. I den tørre varme luft mislykkes bestøvning ofte. Der skal lidt fugt til på blomsterne, for at bestøvning lykkes. Smuk i krukke.

Styrke 9

Royal Black, Capsicum annuum

Utroligt smuk plante med mørkt løv. Sorte og senere røde frugter. Meget flot vækst til krukke, og velegnet til overvintring i en vindueskarm. Frugterne er 2-3 cm lange, først sorte, sidenen ved modning bliver den rød. Højt udbytte.

Trives både ude og inde.

Styrke 9

Orange BlobCap. annuum Nyhed 2016

Store flotte japanske lygteformede frugter, med et nupret ydre. Modner fra grøn til orange og bliver ca. 4x5 cm store. Planten bliver 45 cm høj i 10liters krukke Væksten er tæt og opret og planten har lethårede stængler. Rigtig flot og imponerende plante og udbytte i drivhus.

Styrke 9

Orange Thai, Capsicum annuum Nyhed 2015

Højtydende chilplante med kraftig styrke. Modner tidligere end Thaichili. Modner fra grøn til gul. Smag af appelsin.

Planten har en lav og tæt vækst som en lille busk.

Meget velegnet til tørring, og det er en god måde at få brugt frugterne på i den takt, de modner.

Stort udbytte!

Styrke 9

Thai Chili, Capsicum annuum

En meget stærk chilisort fra Sydøstasien. 70 cm høj plante med 6 cm lange tynde frugter. Den umodne frugt er grøn, den modne rød. Modner sent. Thai chili anvendes meget i asiatiske retter.

Styrke 9

 

Styrke 10 - 10+++ !!

 

Chocolate Scotch Bonnet, Cap. chinense

Sorten er en Habanerotype med 4 cm lange ægformede ’foldede’ frugter, der først er grønne, så blanke mørkbrune. Pragtfuld, kompleks aroma af passionsfrugt, kaffe, chokolade og ekstrem styrke. Rigtbærende men modner sent i september-oktober, hvorfor det er bedst at dyrke den i krukke. Til gryderetter, sovse fx. Utrolig flot. Nærmest symbol for caribisk madlavning.

Bliver 50 cm høj i krukke og 70 cm i plantesæk.

Styrke 10

Market Peach Habanero, Cap. chinense

Vinder af smagearrangementer 2013 i gruppen styrke 10-10+++

Utrolig flot plante med et rigt udbytte. Frugterne er laksefarvede som modne, grønne som umodne. Planten er 70 cm i en 10 liters potte. Meget lækker aroma af eksotiske frugter.

Har fået gode karakter ved tidligere smagninger.

Styrke 10

Red Savina, Cap. chinense

4 cm lang frugt. Frugterne modner fra grøn til flot rød - smukt foldede røde frugter med en aroma af mango og abrikos. Beskrives som meget velsmagende. Varmekrævende - ikke under 10 grader. Bedst og tidligst udbytte i krukke, hvor den bliver 30 til 40 cm. Tidligere verdens stærkeste chilisort.

Meget højt udbytte.

Styrke 10

Habalokia Yellow, Cap. chinense Nyhed 2015

Habalokia er en krydsning mellem Habanero og Bhut Jolokia - de har en god frugtagtig smag og er stærke. Denne her er lidt syrlig, citronagtig i smagen og med en duft af Eau de Cologne og Golden Delicious æblesmag. Modner fra grøn til gul.

Flot plante med opret vækst. Bliver 60 cm i 10 ltr potte.

Flot plante med stort udbytte.

Styrke 10-10+

 

Habanero, Cap. chinense

Den rene Habanero er en af de stærkeste. Ægformede, ’foldede’ chilifrugter 4 cm lange, først grønne så med rød/orange farve i smukke klaser. Meget  kraftig aroma af mango, abrikos. Stærk frugtaroma som Habanero er kendt for. Sorten giver et flot stort udbytte, men sen modning af frugter, hvorfor den bedst dyrkes i krukke. God til både syltning og nedfrysning. Aromaen forsvinder desværre, hvis den tørres. I krukke og i plantesæk ca. 40 cm høj.

Styrke 10

Fatali, Cap. chinense

En dødstærk peber, fra Den Centrale Afrikanske Republik. Planten er ca 60 cm høj og den producerer store klynger af de 7-8 cm lange grønne til orange frugter. Den er i familie med Habaneroen, som alle chinensetyperne er. Fælles for disse er, at de er ret varmekrævende, og derfor trives bedst i drivhus eller lign. Den har en citrusaroma, som kan nydes, før styrken sætter ind! 

Styrke 10

Madame Jeanette, Cap. chinense

5 x 3.5 cm foldet frugt. Igen en skøn Habanero. Lys grøn umoden, orangegul frugt som moden. Aromaen er kraftig af citrus og hasselnødder, men stadigvæk med et strejf af eksotisk frugt. Sorten giver et højt udbytte, men er varme-krævende, så uegnet til udendørs. Planten bliver 50 cm i en 10 liters potte.

Styrke 10+

Purple Habanero, Cap. chinense

6 x 4 cm foldet frugt med en vidunderlig brun/violet farve som moden og lys grøn umoden. Aromaen er kraftig med et strejf af eksotisk frugt. Sorten giver et højt udbytte, men er varmekrævende, så den er uegnet til udendørs. Planten bliver 1 meter høj i en 10 liters potte.

Styrke 10+

Habalokia RedCap. chinense Nyhed 2016

Store blanke folede frugter, som modner fra grøn til rød. Bliver ca. 5x3 cm store. God smag og noter af æble. Styrken er kraftig og vokser og vokser i munden, men alligevel på en 'behagelig' måde. Planten bliver 75 cm høj i 10liters krukke og har en vifteformet vækst. Udbytte bliver bedst i drivhus.

Styrke 10+

7 Pot White,  Cap chinense 

Smuk stor lys frugt på ca. 5x5 cm. Modner fra grøn til citron til hvid. Smagen er frugtig og selvfølgelig meget stærk! Planten bliver 70 cm høj i 10 l. krukke.

Dyrkes bedst i drivhus. Stort udbytte!!

Styrke 10++

Naga Morich, Cap. chinense

Vinder af smagearrangementer 2014 i gruppen styrke 10-10+++

Endnu en uhyggeligt stærk sort, men med en dejlig aroma af frugt, og en styrke der bare bliver ved og ved! Frugten er umoden grøn, moden rød og 6 x 3 cm! Planten bliver 80 cm i en 10 liters potte. Elsker varme, ikke egnet til dyrkning udendørs. Brug handsker, når frugten håndteres.

Styrke 10+++

Bhut Jolokia Chocolate, Cap. chinense

Meget lækker 7-10 cm frugter med ujævn overflade. Først grøn, og senere brun. En lækker aroma af stjernefrugt og nektarin. Planten er 70 cm i en 10 liters potte. Usandsynligt stærk og alligevel meget populær. Husk handsker.

Styrke 10+++

Bhut Jolokia Peach, Cap. chinense Nyhed 2015

Eksotisk, smuk frugt med smag af netmelon og abrikos.  Modner fra lys grøn til fersken/orange. Delikat aroma.

50 cm i 10 ltr. potte.

Stort udbytte.

Styrke 10+++

Bih Jolokia Improved Strain II, Cap. chinense

Bih Jolokia i en endnu stærkere udgave. Navnet oversættes med 'gift chili'! Sorten er oprindelig fundet i Indien, med Scovillegrader på over 1. million (1,041,427 scov.)!  Flot frugt med ujævn overflade, 5-7 cm lang. Umoden grøn, moden rød. Frugtagtig duft og sød smag, og planten bliver 80 cm høj i 10 liters potte. Modner meget sent. Det tilrådes at håndtere frø, planter, frugter og plantedele med yderste forsigtighed (Handsker og masser af frisk luft). Nyd aromaen før styrken sætter ind og vokser de næste 5-10 minutter!

Styrke 10+++

Trinidad Scorpion Morouga Blend, Cap. chinense Nyhed 2014

Erstatter 'Trinidad Scorpion Morouga Red'

Vanvittig stærk!!  Sund og flot plante med overhængende vækst. Bliver 60 cm høj i 5 l potte. Flotte frugter med optrukken spids. Frugten måler 4 x 4 cm og modner fra grøn til rød. Nyd aromaen af orange inden styrken sætter ind! MEGET stærk chili med flydende capsaicin!

Brug handsker!  

Rigtig flot udbytte

Styrke 10+++

Carolina Reaper,  Cap Chinense Nyhed 2014

Verdens stærkeste!!! En lille djævel som modner fra grøn til flot postkasserød. Hvis man kan nå at smage noget som helst, så vil man ane sødmen og et strejf af kanel. Men bliv ikke snydt! Den ER stærk! Planten bliver 60 cm høj i 5 l. krukke. Opret vækst. Trives bedst i drivhus. Flot udbytte.

Brug handsker!

Styrke 10++++

Nye sorter til afprøvning

Hvert år tester vi mange forskellige sorter, for at finde frem til spændende nyheder til sortimentet. Det er en vigtig del af vores dna, at vores sorter er gennemtestet, således at vi kun har de aller bedste til salg i butikken. Det gælder både for smag, vækst, udbytte mm.

 

Højskolevej 5 - Vedskølle - 4600 Køge - Tlf. Gartneri 5621 7163, Netbutik og B&B Tlf. 2611 5300 - E-Mail Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

CVR: 18767872

Alle rettigheder forbeholdes Gartneri Toftegaard 2011 - 2016