Tomatsorter 2014

 Almindelig Tomat

Generelt kan alle almindelige tomater stå både i drivhus og udenfor. Nogle sorter her er specielt fremhævet til udendørs brug pga. en særlig robusthed overfor kulde.
 
Gourmet

Almindelig rød tomat med en dejlig krydret, rund og sød smag. Sorten fremstår som krydret og har et højt indhold af syre og sukker i fin balance, hvilket gør den meget velsmagende. Kvitterer specielt med topkarakter i smag når der er sol på. Til både friland og hobbydrivhus.

Gemini

Almindelig rød tomat. En gammel velkendt sort, som stadigvæk er en af de kraftigste i smag, og som giver udbytte selv de mest kølige somre. Meget fin syre/salt balance. I en solrig periode kan tomaterne få ’grøn nakke’.Suppler derfor med en anden sort der stortrives i drivhusvarmen. Særdeles egnet til friland.

Elin

Almindelig rød tomat med højt udbytte og flot udseende.
En meget fast og saftig tomat som har været dyrket i mange år hos hobbyfolket. Elin lykkes også i kolde somre og er derfor også en god udendørs sort.

Espero

Relativt 'ny' sort på det danske marked, men en velkendt hobbysort i England, hvor den har meget gode smagskarakterer. Espero har en frisk let salt eftersmag med limearoma, som bare er skøn. Fint udbytte og robust plante.

Darby

Gulstribet rød tomat, meget dekorativ i flotte store klaser. Let aroma af peber og kaktusfrugt og intens smag som en god almindelig tomat. Som umoden er den lysegrøn med mørkegrønne striber. Ret flot.

Green Zebra

Vinder Tomat 2013 for almindelige tomater.

Almindelig tomat, men modner som grøngul med mørkegrønne striber. Sorten har en meget kompleks aroma af syrlighed, citrus, umami og grøn stjernefrugt. Tomaten er moden når frugten begynder at blive blød. Pænt udbytte.

Golden Sunrise

Flot gul tomat med frisk krydret smag, let melet, pikant aroma som appelsin og mandarin. Flere har efterspurgt den ihærdigt, så vi er glade for at kunne tilbyde den.

Sorbet de Citron

Smuk lys gul tomat. Meget frisk i smagen, helt lime/citronagtig. Alligevel sød og krydret aroma. Flot balance mellem salt og sødt.

Skallen kan godt være lidt sej og frugten skal spises før den bliver blød, hvor den er dejlig saftig. Bedst til drivhus. 

Timenta, Nyhed 2014

Flot mahognifarvet tomat med grønne striber. Meget intens farve. En tomat med rigitg god smag og med masser af umami! Pænt udbytte.

Trives bedst i drivhus eller på et lunt sted udendørs.

Zlatava, Nyhed 2014

Den smukkeste varme orangefarvede tomat! Så flot inden i!! Skal ses! Emmer langt væk af sol og sommer! Smagen er dejlig aromatisk, masser af sødme og solskin! Pænt udbytte.

Trives bedst i drivhus eller på et lunt sted udendørs.

 

   
   

 

Ribstomater

Ribstomater er fint egnede til både drivhus og friland (eller indendørs!) Planterne er meget robuste til det danske klima. De får samme størrelse som  almindelig tomatplanter.
 
White Currant

Vinder Tomat 2011 og Tomat 2012 for ribstomater.

Frugten er max. 1 cm i diameter. Aromaen er vindruer og friske svampe, hvilket giver en spændende smagsoplevelse. Planten er meget frodig med et fint og let løv. White Currant har scoret ret flot på smagedagene. Man overraskes over den intense smag i en diskret udseende tomat.

Sweet Pea Currant

Frugten er max. 1 cm i diameter og hænger i frodige lette ranker som røde pletter i luften. Frugten smager af mild blomme og er sart i smagen. En frodig og flot plante med et meget fint og let løv. Flot i potte eller ampel.

Wild Goldy

Frugten er max. 1 cm i diameter med en fantastisk smag. Aroma som blomster, let skovbund. Ved kokkesmagningen får sorten karakteren 11!

Toftegaards Vildblomme

Vinder Tomat 2013 for ribstomater

En lidt større ribstomat, med dråbeformede røde frugter. Rigtig lækker smag af sød kartoffel, honning, karamel og med en let gulerodssødme. Ligger højt ved smagedagene! Velegnet til pilestativ.

 

Cherry (kirsebær) tomater

Alle cherrysorter kan/skal (typisk i drivhus) knibes og planten får typisk størrelse som en almindelig tomatplante, hvis ikke andet er nævnt. Alle cherrysorter er super både i drivhus samt på friland.
 
Black Cherry

Smukke harmoniske klaser af mørke cherrytomater. Farven er nærmest sort-violet. Til kokkesmagningen: Topkarakter blandt de sorte tomater! En meget sød tomat med aroma af blå vindrue.

Toftegaards gule cherry, Nyhed 2014

Superlækre gule cherrytomater på omkring 2-3 cm. Harmonisk smag, god sødme og syrebalance! Vindrue aroma. Rigtig spændende!

Kan dyrkes på friland og i drivhus. Højt udbytte! Fin og frodig plante.

De bedste anbefalinger. 

Toftegaards Sweet Grape

Vinder Tomat 2013 for Cherry

Erstatter Toftegaards Røde Cherry. Denne tomat er en ny og forbedret udgave! Tomaterne sidder i imponerende klaser, der minder om vindrueklaser. Vi har talt helt op til 80 tomater i en enkelt klase! Tomaten er syrlig-sød i smagen og har størrelse som en almindelig cherrytomat. Vi giver den vores varmeste anbefalinger. Helt sikkert en tomat der skal prøves!

Favorita

En sikker vinder hvert år i drivhuset. Superpragtfuld rød cherrytomat med frugter i lange dobbelte klaser. Pragtfuldt krydret og sød smag, nærmest chokoladeagtig. Kåret som bedst smagende tomat flere gange på Smagedage på Gartneri Toftegaard. Udbytte over middel.

Goldita

Super gul cherrytomat med sød og lidt friskere krydret smag. Utrolig delikat med pift af stjerneanis og hasselnød. UG fra kokkesmagningen. Flergrenede flotte lange klaser og et flot udbytte over middel. Dekorativ både i drivhus og på terrassen. Har klaret sig flot på Smagedagene!

Gartenfreude

En kendt gammel sort. Rød almindelig cherrytomat som er blevet efterspurgt, og vi er glade for at kunne tilbyde den igen. I 80'erne var det den mest udbredte cherrytomat hos hobbyfolket.

Ildi

Op til 80 gule søde cherrytomater i hver klase (tomaterne sidder ligesom en moden klase af hyldebær). Tomaterne er let dråbeformede, og klasen er utrolig dekorativ! Klaserne kan plukkes og hænges op i en kølig garage, hvor de holder sig i lang tid uden at tomaterne falder af. Oplagt også til en krukke. Smagen er intens sød med aroma af nødder og citrus.

Sungold

Vinder Tomat 2012 for cherry tomater og bedst af alle tomater på Smagedag Tomat 2012.

Orange cherrytomat. Høj sødme og en helt speciel krydret og tæt smag.  Meget dekorativ i drivhus, krukke på terrassen m.m. Den kraftigst smagende tomat vi til dato har smagt. Skal prøves!

White Sweet Cherry

Hvid/lysegul cherry tomat! En meget sød tomat med aroma af appelsin. En anderledes tomat med en overraskende tæt smag. Sund plante med godt udbytte.
God både til drivhuset og på friland.

 

Busktomater

 

 
 

 

Fuzzy Wyzzy 

En lille busktomat, hvor planten bliver cirka 20 cm høj og hænger smukt ud over pottekanten. Løvet er som sølv, fint gråligt og håret! Tomaterne er røde med gule striber, i cocktailstørrelse. En meget dekorativ tomat til vindueskarmen eller terrassen. Skal ikke knibes.

 

Green Grape

Gulgrøn cherrytomat, frisk men også sød og med en helt karakteristisk let skaldyrsaroma. Neongrøn ved gennemskæring, hvorfor den er meget dekorativ i salater. Green Grape er en busktomat, og skal derfor ikke knibes.Green Grape er specielt god til skaldyr for eksempel som pynt til rejer.

Peardrops Nyhed 2013

Peardrops er vores nye flotte gule busktomat. Tomaterne er 3 cm lange og har form som en lille pære. Smagen er god og man kan fornemme noter af syrlig citron. Den egner sig godt til store krukker eller ampler. Topskuddene bliver op til 80 cm. Selve planten bliver ca. 80 cm i diameter. Den skal ikke knibes.

Red Robin

Super velegnet til de kunder, der kun har lidt plads til det grønne. En kun 25 cm høj busktomat, med søde røde cherrytomater. Red Robin er en busktomat og skal ikke knibes. Perfekt til krukke, altan eller i vindueskarmen.

Totem

Rød cocktailtomat, 50 cm høj, perfekt til krukke eller altan. Dejlig smag. Totem er en busktomat, og skal ikke knibes. Sorten giver et overraskende højt udbytte i forhold til dens størrelse.

 

Tumbling Tom Yellow (ampel tomat)

En flot gul cherry ampel tomat. Den hænger dekorativt ned med løv og klaser af tomater. Den er meget kompakt i væksten, og fylder cirka 40 cm i diameter på en sæson. Perfekt til altan eller lign. Skal ikke knibes.

Tumbling Tom Red (ampel tomat)

Hvorfor ikke! En rød cherry ampel tomat. Den hænger dekorativt ned med løv og klaser af tomater. Den er meget kompakt i væksten, og fylder cirka 40 cm i diameter på en sæson. Perfekt til altan eller lign. Skal ikke knibes.

 

Cocktail tomater

Generelt kan alle cocktailtomater fint stå både i drivhus samt på friland. De er mere koncentrerede i tomatsmagen end almindelige tomater og stadigvæk er der megt mad i dem. En mellemting mellem cherry og almindelig tomat!
 
Exota

Orange cocktail tomat, dyb orange i farven og helt blank i overfladen. Ved smagningerne beskriver kunderne Exota som en tomat med en god og kraftig smag, let syrlig og frisk. Aroma af æbler. Og ikke mindst, en knald flot orange farve. Flot udbytte over middel.

Indigo Rose, Nyhed 2014

Som moden ligner den en blomme. Denne tomat kaldes også en blå tomat! Den modner fra blå/sort til fersken/blommefarvet. Frugterne er ca. 4x5 cm store og saftige, smagen er ikke markant. 

Imponerende farve, skal opleves!

Kentaro

Pink cocktailtomat! Sød og let syrlig tomat med masser af smag. Stort udbytte og en meget flot sund plante. En spændende ny sort der flot tangerer Picolino i smag.

Picolino

Ligger altid flot ved smagedage og har vundet flere gange!

Rød cocktailtomat med flotte regelmæssige klaser der inviterer til at smage. Meget fin afstemt smag med aroma af æble. Picolino får hvert år høje smagskarakterer.

Toftegaards Jordbærtomat, Nyhed 2014

Vinder Tomat 2013 for cocktailtomater, en testtomat 2013.

Afløser 'Tomatoberry Garden', denne her har samme form men blot en bedre smag! Så smukke røde jordbærformede tomater, som måler ca. 3x3,5 cm. De har en meget fin og saftig sød smag. Et strejf af let blomsteraroma. God fast konsistens.

Kan dyrkes i drivhus eller friland. Flot udbytte og pæn vækst.

Toftegaards Sortstribede

En meget mørk sortrød cocktailtomat med grønne striber. Flotte regelmæssige klaser med et pænt udbytte. Frugten har en forholdsvis hård skal med et helt mørkt rødt indre! Velegnet til spyd eller grill. En super aroma af hyben og honning.

   

 

Store blomme tomater

Generelt er store blommetomater bedst egnede til drivhus, men flere har også stort held med at dyrke dem udendørs. Bare prøv, der kommer udbytte også på friland, blot i mindre skala. Store blommetomater er de sidste man høster i efteråret, og frugten er god til vinteropbevaring/eftermodning.
 
Colibri

Stor rød blommetomat, som vi anbefaler varmt. Bevarer en knasende saftig konsistens sammen med en frisk sød krydret smag. Perfekt til grillspyd (falder ikke af), salater eller ovnen. God til at eftermodne hvis den plukkes med stilk ved begyndende rød farve. Bedst i drivhus. Godt alternativ til bøf tomat!

Toftegaards Rosa Blomme

Vinder Tomat 2012og Tomat 2013 for store blommetomater.

En stor rosa blommetomat med pragtfuld smag. Tomaten er meget saftig med høj sødme og aroma af blommen Reine Claude, rosin og hyben. Derudover giver den et højt udbytte på en sund plante. Bedst i drivhus eller lignende. Har vundet kategorien siden 2009.

Orange Banana

En stor orange blommetomat med et højt udbytte. Tomaten er meget blid i smagen med aroma af mandarin og banan. Et godt bud på en godmad tomat, som også er til salater. Bedst i drivhus.

Old Ivery Egg

En stor let pæreformet blommetomat med hvidgule nuancer. Giver et højt udbytte. Kan ligne et stort hønseæg i form og farve. En meget saftig tomat med fin eftersmag af bla. frisk æble. Bedst udbytte i drivhus.

 

Mellem blommetomater

Blush, Nyhed 2014

Flotte gul-orange aflange tomater med orange-pink striber. En meget velsmagende og dekorativ tomat. Smagen er sød med mangoagtig aroma. Rigtig fin i salaten!

Kan dyrkes i drivhus eller på en lun plads på friland. Flot udbytte og pæn vækst. 

Flavorino

Vinder Tomat 2013 for mellem blommetomater

En meget lækker mellem blommetomat, som har både sødme og fasthed. Planten er sund og har et meget højt udbytte af knaldrøde tomater på lange ranker. God både på friland og i drivehus

Mellem San Marzano

Vinder Tomat 2012 for mellem blommetomater.

En mellem blommetomat med en dejlig aroma og smag som mandarin, fast og meget sød. Frugten er 6-7 cm lang og har en dejlig klar rød farve. Planten er sund og robust og har masser af store klaser med tomater. Planten kan vokse både i drivhus, på terassen i en stor potte og på friland.

 

Mini blommetomater (daddeltomater)

Mini blommetomater er meget velegnede til både drivhus og friland. Oplagte i potter både ude og inde. Klip dem til efter behov/plads. Selv om frugten er lille kan/skal de knibes som en almindelig tomat (typisk nødvendigt i drivhus).
 
Toftegaards Røde Mini Blomme (San Marzano type)

Vinder Tomat 2012 og Tomat 2013 for mini blomme tomater.

Bedst smagende tomat (i top 3) til flere smagedage. En meget lille blommetomat (daddeltomat), kun 3 cm lang. Særdeles koncentreret og suveræn i smagen. Aroma som figner, citrus og blomme. Rost til skyerne ved kokkesmagningen p.g.a. fin sukker/syre balance og aroma. Lidt mere syrlig end cherry i smag men med blommetomaternes mere knasende konsistens. Giver tomater helt hen til oktober. Skal prøves!

Caprese

Rød miniblomme (daddeltomat) med et meget højt udbytte på flergrenede store klaser. En meget sød og saftig tomat med en aroma af bla. gulerods sødme. Frugtkødet har en lækker sprødhed. Kan vokse ude og inde, og er meget dekorativ i krukke. En spændende tomat!

Rosada

En dejlig lille rød blommetomat eller daddeltomat med masser af smag. En fast tomat med let honning aroma.  Kan både dyrkes i drivhus, men er også meget velegnet til friland!

En rigtbærende og sund plante!

 

Rosalita

En rosa miniblomme (daddeltomat), 3 cm, perfekt til snack. Skallen er nærmest ikke eksisterende. Tomaten er meget sød med en blid aroma af kakao! Højt udbytte på en sund plante. En sort til både ude og inde. Også til krukke.

Orange Mini Blomme

En dejlig orange miniblomme (daddeltomat) 3 cm lang i flotte lange klaser. Frugten er fyldt med sødme og en aroma af mandarin. Sorten er tidlig moden, og giver et flot udbytte. Til drivhus og friland, dekorativ i krukke.

 

Bøftomater

Bøftomater giver generelt bedst udbytte i drivhus eller på en megt lun plet udendørs.
 

 

Beauty Lottringa, Nyhed 2014

Stor rød og foldet frugt. Masser af kød. Rigtig smuk uden på og inden i! Smagen er sød og mild og god til sovse eller tomat carpaccio.

Trives bedst i drivhus. Varmekrævende. 

Starbuck

Starbuck er en rød bøftomat, dejlig saftig i flotte klaser. Rund og glat stor tomat 200-260 g. Giver et pænt udbytte. Er mest til drivhus, men er den bedste af bøfferne til at stå ude.

Brandywine

VinderTomat 2013for bøftomater

En kæmpe rosa/pink bøftomat opdaget i 1885 i USA. Kåret som bedste bøftomat i USA nogensinde. Meget tyndskallet (hvorfor kun hobbydrivhuse kan bruge den) og saftig tomat med en hel speciel eftersmag af vandmelon og grøn hasselnød. De fleste gamle sorter er "kartoffelbladede". Bedst i drivhus. Skal prøves!

Virginia Sweets

Gul bøftomat med røde flammer. Utrolig flot når den skæres ud til salat og mad på tallerkenen. Smagen og aromaen er hen ad sød frugt og hyben. Trives bedst i drivhus hvor den giver et fint udbytte.

White Beauty

Hvidgul bøftomat, også indeni. Til dem der vil noget sjovt. Smagen er overraskende med aroma som friske champignon og grønne hasselnødder. God, saftig og let syrlig. Til en anderledes salat. Kvitterer med bedst udbytte i drivhus.

Orange Russian

Stor flot hjerteformet bøftomat i gul/orange farver med røde stænk. Utrolig smuk frugt både på planten men også på tallerkenen. Smagen er blid, sødlig mirabelle/fersken. En sund plante med et godt udbytte. Trives bedst i drivhus  

Black Russian

Rød sort bøftomat, også indeni! Meget kødfuld, saftig med en let aroma af malt. Meget flot og lækker at skære ud til salater. Perfekt til sovse.

Persimmon

Stor orange bøftomat med en blid aroma af melon. Tomaten har en diameter på 12 cm i snit, så man kan nøjes med at skære en enkelt skive til burgeren! Saftig og kødfuld både til salat og gryderetter.

Watermelon

VinderTomat 2011 og Tomat 2012 for bøftomater.

Stor rosa bøftomat med en mild aroma af vandmelon. Smuk til salat, saftig og kødfuld på en gang. Oplagt til gryderetter. Bedst i drivhus hvor den giver et pænt udbytte.

 

 

Stuffingtomater

Stuffingtomater er generelt bedst i drivhus eller lignende for at give et fornuftigt udbytte.
 
Striped Cavern

Vinder Tomat 2012  og Tomat 2013 for stuffingtomater.

En perfekt tomat til fyld i ovnen eller på grillen. Rød med orange striber ved modenhed. Meget fast i kødet, og alligevel let saftig. Tomaten har en frisk aroma. Som en bøftomat i størrelse men med peberform. Den udhules let til fyld og er rummelig. Bedst i drivhus.

Yellow Stuffer

Stor gul tomat med form som peberfrugt. Super til fyld. Frugtkødet er meget koncentreret (virker næsten tør), men holder derfor formen i ovnen. Kan også bruges i gryderetter. Pænt udbytte. Bedst i drivhus.

 

Madtomater

Disse store kødfulde tomater dyrkes bedst i drivhus eller på en meget lun plet for at give et tilfredsstillende udbytte. Tomaterne høstes i den sene ende af året, og er super til eftermodning og langtidsopbevaring.
 
Opalka

Vinder Tomat 2013 for madtomater

En stor aflang rød mad tomat (12 cm), kantet i frugten med masser af frugtkød og få kerner. Alligevel er Opalka ret saftig, så den kan også anvendes til salater.  Aromaen er sød med en lang eftersmag, bla. af fersken. Et spændende alternativ til bøftomaterne. Bedst i drivhus.

San Marzano Redorta

Vinder Tomat 2011 og Tomat 2012 for madtomater.

En meget stor kødfuld tomat (op til 15 cm lang frugt). Velegnet til bagning, grill eller sovse. Let aroma af jordbær! En kødfuld men saftig tomat, frisk med en mild sødme. Pænt udbytte. Bedst i drivhus

Ten Fingers of Naples, Nyhed 2014

Aflang og rød kantet madtomat, som måler ca. 8x4cm. Den er lidt mindre end andre madtomater og fast i kødet. Rigtig god som ’flået tomat’ i gryderetter og saucer.

Trives bedst i drivhus. Rigtig godt udbytte og flot vækst!

Yellow Andine Cornue, Nyhed 2014

Flot stor og gul madtomat. Den er fast i kødet, god til gryderetter og saucer mm. Spændende alternativ til de røde madtomater.

Trives bedst i drivhus. Varmekrævende og derfor lidt sen modning.

 

 

Højskolevej 5 - Vedskølle - 4600 Køge - Tlf. Gartneri 5621 7163, Netbutik 2611 5300 - E-Mail Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.  - CVR: 18767872


Alle rettigheder forbeholdes Gartneri Toftegaard 2011 - 2015