Basilikum

Basilikum: Stammer oprindeligt fra tropiske områder i Asien og det østlige Afrika. I Indien har den været dyrket ved templerne i mere end 5000 år. Alle basilikumsorter elsker varme men ikke direkte hård sol. De stortrives i drivhus eller på en lun terrasse i krukke. Vi planter basilikum med stor succes under drivhusplanterne. Her er der halvskygge, god varme og næringsrig jord, f.eks. mellem to tomater, da tomatplanten udskiller et stof, som virker afskrækkende på bladlus. Ønskes stort bladudbytte skal topskuddet nippes af allerede når planten er 6 cm høj -  eller senest når blomsterstanden viser sig, både på hovedskud og evt. sideskud. Herved går kraften ud i nye sideskud, som danner nye blade. Lad ikke basilikum tørre ud, da den så har tendens til at blive bitter. 

Basilikum er flerårig, men dyrkes som enårig. Men det er altid et forsøg værd at overvintre basilikum i vindueskarmen, da den er skøn at bruge i vintermånederne og bliver en kraftigere plante, når den sættes ud til forsommeren.

Basilikum bruges meget i det sydeuropæiske køkken, og er specielt god til tomatretter. Også velegnet til saucer, salater og selvfølgelig pesto. Basilikum siges at være beroligende, krampeløsnende og kærlighedsstimulerende, og det tager vi gerne med...

Anvendelse i mad: Man kan med fordel bruge basilikum i mad - både blomsterne, bladene og stilkene. Basilikum anvendes fortrinsvis i salater, pestoer og til kød- og pasteretter. Ofte skal besilikum først tilsættes de varme retter til allersidst, idet de olier, der danner aromaen, ofte forsvinder, når de opvarmes.

 

 

'Ararat' basilikum, Ocimum basilicum

Blågrønne sjovt spættede blade (grønne og lilla!). Planten bliver omkring 35 cm. høj og får yndige lyslilla blomster. Bruges som almindelig basilikum, men har en diskret smag af anis. Elsker varme og bør placeres i drivhus, vindueskarm eller en lun krog på terrassen.

 

'Christmas' basilikum, Ocimum basilicum Nyhed 2015 

Purpurrøde bladstængler med skinnende grønne blade. Smag af citron med en spicy undertone. Meget lækker og helstøbt aroma. Nellikeagtig aroma - vel deraf navnet.                                                                                                                              

'Genovese' basilikum, Ocimum basilicum

Storbladet meget højtydende basilikum, uden at gå på kompromis med den karakteristiske basilikumsmag. Den vi kender som almindelig basilikum. Planten bliver 20-60 cm. høj afhængig af betingelserne. Den får hvide blomster. Nem at dyrke og kan bruges til al madlavning.

'Green Pepper' basilikum, Ocimum carnosum/celloi

En opret, næsten træagtig basilikum med mørkegrønne blade. 30-40 cm høj plante med en usædvanlig aroma af grøn paprika. Stammer fra Mexico. Meget flot plante.

'Græsk' basilikum, Ocimum minimum

Lille kompakt, aromatisk buskformet basilikum på omkring 20-30 cm. der giver stort udbytte. Får hvide smukke blomster, som kommer sent på sæsonen. Oplagt til grønt drys på næsten alle madretter og salater. Passer godt til en vindueskarm - nemmere bliver det ikke.

'Hellig' basilikum, Ocimum tenuiflorum

En dejlig krydret basilikum, der bruges meget i det asiatiske køkken. Står foran templerne. Bladene er let dunede og planten bliver 30-40 cm. høj og får hvide blomster. Bruges gængs som grønt drys i det asiatiske køkken, men denne sort er noteret sundhedsskadelig i Danmark.

'Kanel' basilikum,Ocimum basilicum

En meget anderledes krydret basilikum, der dufter sødt og krydret af kanel. Brug planten som grønt drys og specielt til det mexikanske køkken. Den bliver 20-30 cm. høj og får lilla blomster. Nem at dyrke. En flot og kraftig plante med et lilla skær over stænglerne.

'Mrs. Burns' basilikum,Ocimum americanum 

Grønne limeduftende blade med små yndige hvide blomster. Brug både blade og blomster, da begge har en frisk og meget kraftig smag af lime. Sørg for at bruge den flittigt til det grønne drys, dvs at den knibes ofte. Denne sort går nemlig forholdsvis hurtigt i blomst, og knibning forsinker blomstringen (dvs. giver mere bladvækst). God til salater, the, pesto og bestemt en gourmetkrydderurt til fiskeretter. 20 - 30 cm. i højden, god til krukker.

'Magic Mountain' basilikum, Ocimum x hybridum

Denne basilikum er ikke kun dejlig i urtehaven, men vil også være smuk i prydhaven eller i krukke. Den stærkt duftende basilikum har en tydelig kamferaroma, hvorfor den oftest bruges som krydderi i retter. Magic Mountain har en løs vækst, bladene er lilla-grønne og blomsterne ligner  salvieblomster i dyb lilla. Planten bliver omkring 40-90 cm. høj. God til salater og kødretter. En af de mest hårdføre basilikumsorter, der også er ret kuldetolerant. Et godt bud på en basilikum til terassen. Den kan overvintres indendørs. 

'Mammut', salatbladet basilikum, Ocimum basilicum var.majus

En meget storbladet basilikum, også kaldet 'salatbladet'. Oplagt at bruge til salat og pesto. Mild smag. Planten bliver ca. 50 cm. høj og får hvide blomster. Kan kun stå i drivhus. 

'Medinette' basilikum, Ocimum basilicum

30-40 cm. kompakt basilikumplante med kraftige næsten blanke blade. Smagen er klassisk basilikum men kraftig, og sorten er meget robust i forhold til vejrlig. Nem at dyrke og kan bruges til al madlavning. Den blomstrer med hvide blomster.

'Ny Guinea' basilikum, Ocimum species Nyhed 2016 

Smalle, rødligt anløbne blade og stærk anissmag og -duft. Den blomstrer med rosa blomster. Meget dekorativ plante, der kan minde om 'African Blue', men den er mere sirlig og fin.

'Pesto Perpetuo' basilikum, Ocimum x africanum

3- farvede blade med limefarve i centrum og hvide/lysegrønne kanter. Denne basilikum kan blive op til 60 cm, så der er rig mulighed for masser af pesto, desuden lækker i tomat og mozzarellaretter. Blomsterne er lyslilla/ rosa på mørk stilk.

Med masse af lys klarer Pesto Perpetuo sig inden døre vinteren over.

'Pistou', Tyrkisk busk-basilikum, Ocimum minimum

En meget kompakt lille basilikumsort, der er særdeles velegnet til vindueskarmen i køkkenet eller til krukken på terrassen. Bliver 10-20 cm. høj og får ret sent små hvide blomster. Man kan således høste på den længe, før den går i blomst. 

'Red Ball' basilikum Nyhed 2015 

Kompakt busk med små røde blade. Robust, dekorativ og smagfuld. Blomstrer sent med lilla blomster. Sund og hårdfør. Kan overvintre indendørs ved temp. på mindst 18 grader.

'Spice Boys Spicy Globe' basilikum, Ocimum basilicum 

God krydret basilikum med opret kraftig vækst. Kraftig blomsterstand med hvide blomster. Dejlig tæt vækst, robust! 30-40 cm. Bruges som den almindelige basilikum.

'Spice Boys Purple Delight' basilikum, Ocimum basilicum var purpurascens

Nyhed. En dybrød basilikumsort med pink/rosa blomsterstand. Meget flot plante. Blandt de røde basilikumsorter er dette en meget robust sort. Planten bliver op til 30 cm. hø.j Meget kraftig basilikumsmag.

'Spice Boys Spicy Yiotis' basilikum, Ocimum basilicum

God sprød smag, mildere end Genovese, den almindelige sort. Planten er 30-40 cm høj, med god kraftig vækst. Blomsterne er let rosa, og den giver et stort bladudbytte. Meget krydret smag.

'Super Sweet Chen' basilikum, Ocimum basilicum

Denne sort er udbyttemæssigt en forbedring af den almindelige 'Genovese' basilikum. Her er dog mere anisaroma end hos 'Genovese', kæmpestore blade, en helt igennem skøn basilikum. Stor vækst med god smag.

'Siam Queen', Thai-basilikum, Horapha-basilikum, Ocimum basilicum var. thyrsiflorum

Meget robust basilikum med skinnende tykke blade. Mild smag med et strejf af anis. Smukke vinrøde blomster. Super til det thailandske køkken, hvor den bruges meget som grønt drys. Planten bliver 40-50 cm. høj og får lyslilla blomster. Elsker varme.

Vanilla Spice, Ocimum basilicum Tilbage i 2016

Yndig kompakt plante med små lilla blomster. Dufter og smager af vanillie og derfor god i frugtdesserter, kager og til te. Er rigtig god i krukke, på en beskyttet plads eller vindueskarmen pga. den tætte vækst eller i drivhus. Kan overvintre i vindueskarm

Zanzibar, Ocimum basilicum  Nyhed 2015 

Meget usædvanlig basilikumplante med unik smag. Flerårig basilikum fra Østafrika med store krøllede blade.  Basilikumsmag med strejf af koriander. Den unikke smag er bevaret selv i tørrede blade.

 

 

 

 

 

 

 

 

Højskolevej 5 - Vedskølle - 4600 Køge - Tlf. Gartneri 5621 7163, Netbutik og B&B Tlf. 2611 5300 - E-Mail Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

CVR: 18767872

Alle rettigheder forbeholdes Gartneri Toftegaard 2011 - 2016